Hopp til hovedinnhold

Olaf Tønnesland Hodne

Om kunstneren

Olaf Tønnesland Hodne, født 1990 i Norge, har mastergrad i Medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo fra 2019, og var da på utvekslingsopphold ved Hiko Mizuno College of Jewellery i Osaka i Japan. Hodne har tidligere stilt ut ved blant andre Kunstbanken i Hedmark, Format i Oslo, Søgne Gamle Prestegård, Borøy Kunsthandel og Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal. Hodne sine arbeider er innkjøpte av Nasjonalmuseet, KODE og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. 

Om utstillingen

I utstillingen Snørr, piss og tårer i ROM 2 viste Olaf Tønnesland Hodne 18 kunstverk, alle utførte i steiner og mineraler, med innslag av stål. Tematisk omhandlet utstillingen vann, mer bestemt i dråpeform, og hvordan dette kommer til uttrykk i menneskelige sekreter. Både steiner og mennesker er avhengige av vann for å vokse, samtidig som det er noe absurd med tanken på solid stein som gråter, snørrer eller urinerer. Med en humoristisk tilnærming til tematikken hadde Tønnesland Hodne skapt kunstverk hvor han ved å polere, slipeog bearbeide stein skapte representasjoner av menneskelige kroppsdeler som øyne, neser, tunger og peniser. Disse hang i ulike høyder i gallerirommet, og samtlige hadde en spesialtilpasset dråpe utført i en ulik stein eller mineral som kunne tas av og på som en brosje. 

Tre bilder fra utstillingen

Bilde 1:

Bildet er tatt i frontal perspektiv inne i ROM 2, hvor en ser to verk hengende nede i venstre hjørne og oppe i høyre hjørne, mot svart bakgrunn. 

Til venstre ser vi arbeidet Sitrinpiss med malakittpikk. Det måler ca. tjue centimeter i lengde, og ti i bredde. Verket består av to deler: et stykke mørkegrønn malakitt som er formet som en pung/skrotum, der det er festet en dråpeform utformet i sitrin, som er transparent med en gultone. 

Oppe til høyre henger verket Akvamarintåre med thulittøye. Det er mer kvadratisk i format, ca. ti ganger ti centimeter, der det er formet et øye i rosa thulitt, som ser litt fram og ned. Nede til venstre på øyet er det festet en mindre, rektangulær form som kan assosieres med en dråpe. Det er transparent, med et snev av blått.

Bilde 2:

Bildet er et nærbilde av et kunstverk som henger til høyre. Bakgrunnen er svart, der kunstverket er i fokus mot en uklar bakgrunn. Vinkelen skråner inn fra venstre til høyre.

Verket heter Enhydroagatcum med sodalittpikk og er laget av enhydro agat, stål og sodalitt. Når noe er omtalt som enhydro agat, sikter dette til et hulrom med innkapslet vann i stein eller mineral. I dette tilfelle viser det til dråpeformen, som en kan se ca. midt i bildet og har en fargetone som er en plass mellom hvit og fiolett. Dråpen er festet som en brosje til den større steinen til høyre i bildet, og stålet som er festemekanismen kan tydelig sees. Den større steinen er formet som et litt abstrakt skrotum og er størrelsesmessig ca. ti centimeter langt og fem centimeter dyp. Den skråner fra smal øverst, til gradvis tykkere mot bunnen hvor dråpen henger. Fargene er spettede, og går fra en dyp blå, til grålig og hvit. 

Bilde 3:

Bildet er tatt fra et skrått perspektiv som går fra venstre mot høyre, og er et nærbilde av et kunstverk plassert i sentrum. Bakgrunnen er matt svart, med fokus på kunstverket. 

Verket er Akvamarintåre med thulittøye, som er beskrevet nærmere på det første bildet. Her ser vi det tettere på, noe som medfører at teksturene på steinen og mineralet fremtrer tydeligere. Fargen på øyet er en matt rosa, og man kan se sprekker og den ujevne overflaten i steinen. Til venstre i bildet ser man dråpen som henger som en brosje festet på øyet, der den rektangulære formen fremtrer. Dråpen er transparent, men i motsetning til det første bildet kommer dette i uttrykk av at det i midten av dråpen er en indre, mer uklar form. Den ligger avlang inne i dråpen, og har ein melkete, halvtransparent farge.