Hopp til hovedinnhold

Trude Berg

Om kunstneren

Trude Berg, født i 1970, tok i 2022 mastergrad i kunst ved Fakultetet for Kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen og ble tildelt Studentprisen av Norske Kunsthåndverkere for kunstverket sitt på avgangsutstillingen. Hun har tidligere stilt ut ved blant annet Kunstnerforbundet og KÖSK i Oslo, HilmArt i Steinkjer, Studio K i Kvernaland, Vestland Kunsthall og Galleri Fisk i Bergen. 

I utstillingen Om lengsel vet jeg ingenting i ROM 2 viste Trude Berg omlag 50 keramiske verk som var fordelt på to treplater malt i en lys, blå tone. Platene var plassert i knehøyde og skjulte beina under, slik at de kunne gi inntrykk av å sveve. De keramiske arbeidene hennes er åpne strukturer, som regel i form av linjer som møtes og kan minne om lekter, stiger eller andre arkitektoniske objekter. Berg former alle linjene i hånden slik at de er like og spesifikke til hennes egen kropp. Kroppen hennes setter også begrensing på verkenes størrelse, ettersom hun lager de i én omgang, og de derfor er betinget av energien og kapasiteten hun har på tidspunktet hun lager dem. De fleste objektene måler en plass mellom 15 og 50 cm, noe som gjør de til en håndterbar størrelse å vri og vende på. Bergs kunstverk kjennetegnes av å ikke ha noen tydelig definert retning; de fungerer like godt vannrett som loddrett, og det er ikke noe opp eller ned på dem. Dette gjør også at de kan kobles sammen eller stilles opp mot hverandre i en stor rekke variasjoner som danner ulike lesninger og assossiasjoner. For Berg er å finne punktet mellom at noe brister eller bærer et vesentlig aspekt i verkene hennes.

Fire bilder fra utstillingen

Bilde 1:

Bildet er tatt fra innsiden av ROM 2 i et fugleperspektiv hvor man ser ned på den ene platen som går langs den lengste veggen i rommet. Platen skinner opp i en lys, nesten hvit tone, hvor man kan fornemme en lys blå undertone. På grunn av perspektivet ser platen bredere ut nederst i bildet, og smalner gradvis opp mot toppen. Avstanden gjør at treplaten med verkene i sin helhet kan minne om en byggeplass eller en arkitektonisk modell. Det mørke i bildet er ROM 2s indre arkitektur. 

Oppå platen ser man en lang rekke keramiske kunstverk av ulik leire som nesten dekker hele flaten. Noen av kunstverkene er laget av rød terrakotta, andre av hvitere steingodsleire og porselen. Noen av verkene er glaserte og blanke i hvite, røde og svarte toner, noen uglaserte med en mattere og ruere overflate. Selv om treplaten er nesten totalt dekket med verk er de satt opp i et system som gjør at det overordnede inntrykket ikke er kaotisk, men heller bærer preg av en nøye overveid prosess for å oppnå balanse. Ettersom verkene for det meste er åpne strukturer kan også treplaten sees gjennom mange av verkene, noe som skaper en god følelse av rom og luft. De fleste av verkene på denne bordplaten er plassert liggende og mange av dem kan assosieres til stiger og reisverk. Men det er også noen som står på høykant, samt noen mer solide som kan minne om murstein som bryter med komposisjonen og skaper en rytme. 

Bilde 2:

Bildet er tatt fra innsiden av ROM 2 mot kortsiden av rommet, hvor man kan se den andre treplaten fra et sentralt perspektiv, litt ovenfra og ned. Platen utgjør det lyseste feltet i bildet, og kan se ut som det svever. På treplaten er det plassert omtrent 15 kunstverk laget i keramikk, hvor de fleste er glaserte og gir en skinnende, blank overflate. Fargene varierer fra hvit og beige, til rødlig og dyp grønn. Verkene er for det meste utformet som linjer som møtes og danner tredimensjonale rutenett, som består like mye av positivt som negativt rom og sender tankene til stillas, stiger og byggverk. 

Denne treplaten har færre kunstverk enn den andre, men de er også større. Også her er mange av verkene utformet i et rutenett system som gir assosiasjoner til arkitektoniske konstruksjoner, men tre av verkene skiller seg ut fra resten. Det ene kan sees lengst til venstre i bildet, og er en struktur som består av fire linjer i en beige tone og lener seg fra treplaten inn mot veggen i ROM 2, i motsetning til de resterende arbeidene som er klart definert innenfor treplaten. Det andre kan sees i midten, lengst bak på treplaten. Dette er et av de største verkene og er glasert med en sterk rød tone. Til tross for at dette verket i likhet med de andre baserer seg på linjer og spillet mellom positivt og negativt rom, skiller det seg likevel ut ettersom det er formet som en sirkel. Det tredje ligger til venstre for den røde sirkelen og er en liten, oval form glasert i en dyp grønn, blank tone som i motsetning til de andre formene er lukket.  

Bilde 3:

Bildet er et utsnitt av treplaten langs den lange veggen, og viser omtrent halve platen som skråner fra nederste høyre hjørne opp mot venstre topp. Ettersom bildet er tatt tettere på verkene kan man tydeligere se hvor de individuelle verkene begynner og slutter, og hvordan de varierer i farger og glans. De fleste er hvite eller rødlige, men det er også noen innslag av dyp grønne og nesten sorte verk, de fleste av dem er formet som mursteiner som er akkurat skjeve eller organiske nok til at man skjønner at de ikke er industrielt produserte men laget av menneskehender. I bildet kan man tydelig se hvordan de fleste linjene er uniforme i tykkelse og uttrykk ettersom de er formet i innsiden av Bergs hånd. 

Bilde 4:

Bildet er et nærbilde av kunstverk som er plassert oppå treplaten langs den lengste veggen i ROM 2. Treplatens kant kan skimtes mot nedre hjørne til høyre i billedflaten, og treplaten utgjør det lyseste feltet i bildet. 

Bildet fokuserer primært på to av kunstverkene, hvor det ene er liggende og det andre står loddrett inni det liggende verket. Det som ligger er farget i en beige tone, og består av to linjer som kan minne om bokstaven A. Verket som står loddrett inni er glasert hvitt, og består av tre linjer, hvorav den ene danner en åpen sirkel som de to andre linjene går ut fra i parallelle buer. I dette kan en tydelig se spor av leire som er sammenknepet av fingre. Bak disse to verkene litt til venstre ligger et verk utformet i uglaser terrakotta, med en rødoransje tone. Dette er et helt rektangel på ca. 10 cm lengde, hvor det er presset uniforme hull nedi strukturen fra toppen. Det kan se ut som et fragment eller en del av en murstein. Litt ute av fokus bak dette verket kan en se et verk som minner om det loddrette verket med to parallelle buer, bare liggene og i en beige tone. Lengst til venstre i billedflaten kan man skimte noen deler av andre verk, hvor det mest fremtredende er to tynne linjer i terrakotta som ser ut som det ligger oppå noe og skråner innover mot midten av bildet.