Hopp til hovedinnhold

Eirik Gjerdem og Ann Beate Tempelhaug

Progress – Eirik Gjerdem og Ann Beate Tempelhaug

Duo-utstillingen av Eirik Gjedrem og Ann Beate Tempelhaug.

Eirik Gjedrem viser det skulpturelle arbeidet Syklus i utstillingen. Arbeidet tar utgangspunkt i ringen som form, en stadig tilbakevendende tematikk for kunstneren. Som symbol omfatter ringen begreper som evighet, styrke og omslutning, og har forbindelse til både det nære og fjerne, som naturens kretsløp og kosmiske baner. Skulpturen Syklus har åpninger i ulik utforming. De fungerer som forbindelse mellom godslagene, og gir styrke til konstruksjonen, samtidig som de åpner flaten, leder inn til et indre, og gir en gjennombrutt karakter til uttrykket.

Ann Beate Tempelhaug viser store veggmonterte fat i utstillingen. Monumentale keramiske arbeider som refererer til både fat og skulptur. Det er en krevende prosess å arbeide i så store formater i leire, det utfordrer materialets egne iboende grenser og veien frem til utstilling består av flere delmål der brenningen fremstår som en av disse. Over flere døgn brennes arbeidene i steingods til 1260℃. Brenningen gjentas, opptil flere ganger, for å tydeliggjøre, utviske eller forsterke uttrykket i fatene, som fremstår som keramiske malerier. Overflaten er malt, tegnet og preget, og vi ser farger som flyter i hverandre i møte med overflatens rue taktilitet. For Tempelhaug er tilstedeværelse og nærvær sentrale tanker i arbeidet med verkene. Sinnstilstander, landskap og rom. Å utfordre livet i kunstnerisk arbeid. Urolig energi. Å begynne på nytt. Møter. Dagen i dag. Å sette avtrykk i det urørte.

For å knytte meg sterkere til livet og kunsten ga jeg meg selv et løfte for ti år siden. Jeg skulle lage fat som var større enn meg selv.

Dette løftet er gjennomført gjennom utstillingen i Prosjektrommet der eksempelvis arbeidet Tilbake er 180x 115 cm.

Eirik Gjedrem tok hovedfag på SHKD i 1989 og har etter dette hatt en aktiv karriere både som kunstner og underviser. Gjedrem har hatt separatutstillinger ved Sørlandets kunstmuseum, Centrum Goed Werk, Belgia, Galleri RAM, Galleri Format Oslo og Bergen, Agder Kunstnersenter og Kunstnerforbundet med flere. Han har deltatt på en rekke gruppeutstillinger i inn- og utland ved blant annet Peder Balche-senteret, SOFA Chicago, Collect, Saatchi Gallery, London, Galerie Friederike Zeit, Tyskland, Skagerrak skulpturer, Danmark, Sørlandets kunstmuseum og Vigeland-museet. Han har gjort utsmykninger for blant annet Domkirkeparken Kristiansand, Universitetet i Tromsø og Aust-Agder Sentralsykehus. Gjedrem er innkjøpt av institusjoner som Utenriksdepartementet, Sørlandets kunstmuseum, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, KODE, Vest-Agder fylkeskommune, Keramikkmuseet Grimmerhus, Danmark og Röhsska museet, Göteborg, Telenor, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Kultur- og kirkedepartementet , Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Kunstindustrimuseet i Oslo, Nordnorsk Kunstmuseum, Norsk Kulturråd og Statoil. Utstillingen til Eirik Gjedrem er støttet av Kulturrådet.

Ann Beate Tempelhaug er utdannet ved Bergen Kunsthåndverkskole med Diplom i 1981. Hun har hatt en utstrakt utstillingsvirksomhet med separatutstillinger blant annet i Agder kunstsenter, ARTendal Bomuldsfabriken, Galleri Arteriet, Kristiansand, Søgne Gamle Prestegard, Galleri Format, Bergen, Drammen museum, Angewandte Kunst, Østerrike og Hordaland Kunstnersentrum. Blant gruppeutstillinger kan Collect London, Collective New York, Galleri Format, Oslo, Bomuldsfabrikken, Arendal, Sørlandets kunstmuseum, Oslo International Ceramics Symposium på Galleri F15 og Kunstnerforbundet trekkes frem. Tempelhaug er innkjøpt av Nasjonalmuseet, Kode, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Bergen kommune og Norsk kulturråd blant andre. Hun har hatt utsmykningsoppdrag for en rekke offentlige institusjoner blant disse Mosjøen postterminal og Gullfaks C, Nordsjøen. Utstillingen til Ann Beate Tempelhaug er støttet av Vest-Agder fylkeskommune, Kulturrådet og Regionale prosjektmidler for visuell kunst (KiN).