Sverre Gullesen & Jamila Drott

I årets Invitert har Sverre Gullesen (NO) invitert med seg Jamila Drott (SE). Sammen har de etset, hugget, fylt, banket og ventet. De har tynt materialene, hver for seg og sammen. Ved å innlemme feiling som en del av metoden, la de grunnlaget for en kalkulert selvsabotasje som har skapt en ærlig og brutal dialog med materialene.
I brutalismen, en stilretning innen modernistisk arkitektur, sto ærlighet og konsekvent bruk av materialer som forgivende elementer sterkt. Den ubehandlede betongen og eksponeringen av konstruksjoner som vanligvis ikke var synlig i bygninger, skapte nye og rå former. Det er noe brutalistisk over arbeidene til Gullesen og Drott, hvor potensialet i materialet blir synliggjort og samtidig fratatt sin opprinnelige funksjon. Her er de pigmentert betong, oppdelte skulpturer, perforerte stålplater og metallrelieffer.
Flere av verkene i utstillingen er produsert i fellesskap i løpet av sommeren. Det å invitere hverandre inn i hverandres arbeidsprosess er en generøs og samtidig sårbar handling. Og kanskje var det derfor kunstnerne valgte å ha noen regler før prosessen startet. Tittelen referer til ord som ble knyttet til arbeidsmetoden, og gjenspeiler samtidig den råe tilnærmingen til materialene. Synergien mellom kunstner og material, material og verktøy, verktøy og kunstner, og mellom kunstner og kunstner synliggjøres i utstillingen hvor verkene forsterkes av hverandre, og koblingen mellom materialene skaper nye forbindelser.
Sverre Gullesen (f. 1980, Mo i Rana) bor og arbeider på Nesodden. Han er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Ecole Nationale Superieure des Arts Visuels de la Cambre i Brussel. Tidligere jobbet han med performance og sosialkoreografi, men har siden 2015 jobbet primært med skulptur og relieffer i betong og tekstil. Her er skulptur, politikk og sosial praksis naturlige sider av samme sak. Gjennom sin omgang med modernismens formspråk behandler Gullesen indirekte ideologiene disse formene er forbundet med. Han har hatt styreverv iblant annet OCA og NBK, og styrelederverv på Kunstnernes Hus, UKS, og fra 2021 på Nitja. I perioden 2006 til 2015 jobbet han med kunstnergruppen D.O.R og drev Galleri D.O.R i Brussel. Gullesen har stilt ut på blant annet Kunstnerforbundet (Oslo), 222T (Oslo) og Sandefjord Kunstforening (Sandefjord), og jobber nå med kunstprosjekt for nye Tøyenbadet (Oslo).
Jamila Drott (f. 1979, Gøteborg) bor og arbeider i Malmö i Sverige. Hun har bakgrunn som grafittikunstner med en master fra Kunstakademiet i Oslo (2008) og en bachelor i tekstilkunst fra HDK – Högskolan för design och konsthantverk. Hennes praksis dreier seg om det individuelle, selvbiografiske og det kollektive, så vel som det private og det offentlige. Arbeidene hennes nærmer seg en abstrakt tradisjon der maktpolitikk, dagjobber og motstand kommer til uttrykk gjennom åpne brev, skjulte budskap og fysiske interaksjoner med ulike, ofte avviste, materialer og praksiser. Drotts arbeider er blant annet vist på Alta Art Space i Malmö, Galleri Thomassen i Gøteborg, Galleri Ping-Pong i Malmö, Galleri Thomas Wallner i Simris og Loop Independent Space i Seoul. Hun har vært involvert i flere offentlige kunstprosjekter, blant annet ved Karolinska Universitetssykehuset i Huddinge, og koordinerer for tiden en kunstnerdrevet plattform for offentlig kunst i Sverige.
---
Utstillingskonseptet Invitert ble startet i 2018, og har siden vært en årlig begivenhet på KRAFT. Hvert år inviterer KRAFT en kunstner bosatt i Norge til å invitere med seg en annen kunstner bosatt i utlandet, for å lage en utstilling i fellesskap. I serien utforskes materialitet, verdier og håndverk gjennom kollegial åpenhet og dialog. Heller enn å trekke etablerte tematiske eller fastsatte kuratoriske linjer, oppfordres kunstnere til å benytte muligheten til å invitere med seg en kunstner fra utlandet som har vekket fornemmelser av slektskap og nysgjerrighet. Slik åpnes det opp for arenaer hvor det overraskende og lekne kan oppstå, og relasjoner dannes på tvers av landegrenser innenfor det utvidede feltet av samtidig kunsthåndverk.
Invitert-serien er kuratert av Kirsti van Hoegee.

Foto: KRAFT

Foto: KRAFT

Foto: KRAFT

Foto: KRAFT