Sarah Vajira Lindstrøm

Peaches and Cream – Sarah Vajira Lindstrøm

I Sarah Vajira Lindströms utstilling Peaches and Cream er det huden som utforskes. Hennes utgangspunkt er hvordan hudfarger håndteres i mote- og skjønnhetsindustrien.

Peaches and creamnyponrosig eller English rose er noen av uttrykkene som blir brukt for å beskrive hvordan den ideale huden skal se ut i Vesten. I Asia er en litt mer direkte: I Kina er det white milk som gjelder, innen K-Beauty (Sør-Korea) snakker en om glass skin og i J-Beauty (Japan) er det nyeste mochi-hada. En hud som er hvit, myk og «bouncy» som en riskake. Med erfaring av å selv ha en mørk hudfarge og samtidig være en pasjonert hudpleie-nerd opplever Lindström i blant problematiske situasjoner, det foregår en generell ekskludering av mørk hud i skjønnhetsbransjen der kosmetikkmerkene tilbyr et sortiment bestående av 50 nyanser av beige og i beste fall tre mørkere nyanser.

Sentralt i utstillingen henger en serie av silkestoffer som kan minne om hud. Her fremstilles huden som en barriere og beskyttelse, men også som noe skjørt og transparent med spor etter levd liv. Pigmentene som er brukt til å farge inn de ulike typene av silkestoff har en tilknytning til kunstnerens eget hverdagsliv gjennom maten hun spiser, en rekke matvarer hvor de fleste topper lister over ingredienser som påstås gjøre underverk for din hud. I utstillingen presenteres et utvalg av innfargingsvæsker med disse fargepigmentene som Lindström har utvunnet fra mat. Alle arbeider er nyproduserte for utstillingen på KRAFT.

Sarah Vajira Lindström (f.1981, Sri Lanka) bor og arbeider i Oslo. Lindström er utdannet i London ved Royal College of Art (2010-2012 MA Textiles) og Central Saint Martins (2006-2009 BA Textiles).