Noëlie De Raadt

MUR/MUR – Noëlie De Raadt

Noëlie de Raadts praksis er stort sett lydbasert, men består også av tekst og video. Hennes undersøkelser har et sterkt fokus på det nære forholdet mellom lyd og rom og deres innvirkning på hverandre. Gjennom opptak hentet fra varierte lydmiljøer skaper hun gjennomgripende installasjoner som utfordrer publikums sanser.

Siden hun kom til Bergen i 2016 har arbeidene hennes blitt påvirket av norske myter og lokale mysterier. Hun oversetter gjerne daglige observasjoner og tilfeldige møter gjennom forskjellige medier, og leker alltid med den subtile grensen mellom tilstedeværelse og fravær, virkelighet og illusjon.

I Hvelvet presenterer Noëlie de Raadt den stedsspesifikke lydinstallasjonen MUR/MUR. Hvelvets metallvegger er dekket av tusenvis av magneter og messinghøyttalere i forskjellige størrelser. Den doble betydningen av tittelen vektlegger veggenes (mur på fransk) avgjørende rolle, brukt som høyttalerledninger. Et fintfølende lydstykke kringkastes gjennom flere høyttalere og fyller hele rommet. De forskjellige lydene er fra opptak rundt i Norge; fra den rolige naturen i nord, gjennom mystiske skoger, og til en verden under vann. Gjennom å forsterke de nesten uhørbare lydene, oppstår det en ny dimensjon: lydene aktiverer veggene og gir inntrykk av at de lever og hvisker. Denne følelsen forsterkes av de svingete messingmønstrene til høyttalere, formet av ufullkommenheter og ujevne overflater i hvelvet. Denne installasjonen inviterer publikum til en intim sensorisk opplevelse, utover de kalde og tunge veggene i Hvelvet.

Utstillingen er støttet av Bergen kommune.

Noëlie de Raadt (f. 1992, Sveits) har en BA fra Geneva University of Art and Design (2015) og en MA fra Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen (2018). For tiden bor og jobber hun i Bergen der hun driver .ZIP Collective, et kunstkollektiv og gallerirom.